„Демократична България“ поиска „неутразлизаране“ на заплахата срещу журналиста Атанас Чобанов

Парламентарната група на „Демократчина България“ взе отношение по казуса със заплахите срещу разследващия журналист от BIRD.bg Атанас Чобанов. В декларация от парламентарната трибуна депутатът от обединението Зарко Маринов призова правоохранителните органи „бързо и ефикасно да неутрализират заплахите срещу журналиста Атанас Чобанов и да обявят дали те наистина идват от лица, санкционирани по закона Магнитски“.

 

По думите му „Демократична България“ не можела да остане „безучастна и безмълвна“ срещу наказателни акции срещу разследващи журналисти.

 

„В България нереформираната прокуратура и нереформираните служби често обръщат гръб на престъленията на организираната престъпност и корупция, и разследващата журналистика остава единствено средсто за разследване на дълбоката държава“, заяви Маринов.

Миналата седмица Атанас Чобанов съобщи с публикация във „Фейсбук“, че е бил предупреден от чуждо правителство, че има заплаха за живота му. Той изрази предположение, че „поръчката идва от първия ред на Народното събрание“, защото последната му работа е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, който е поставен под санкциите на САЩ за корупция по закона „Магнитски“.

 

В понеделник пресцентърът на ДПС съобщи, че председателят на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията на Чобанов. В съобщение депутатите от ДПС намекват, че заплаха може и да няма. Но ако има, трябвало да бъде разследвана.

 

Днес от трибуната на Народното събрание Цонев повтори тезата, че такава заплаха може и да не съществува, но трябвало да бъде установено защо се подава такъв сигнал. „Съмненията за Магнитски ги оставям на вашата съвест“, завърши Цонев.

 

В понеделник Чобанов съобщи отново във „Фейсбук“, че Софийската районна прокуратура се е самосезирала и ще извърши проверка на заплахите срещу него. Той обаче добавя, че наблюдаващ прокурор по случая е Иво Боев, за когото се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите срещу Борисов.

 

„За „награда“ той е станал част от т.нар. спецекип в Софийската районна прокуратура. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“, пише Чобанов.

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments