Делото „Суджукгейт“ стигна до ВКС

Делото, известно като „Суджукгейт“, стигна до Върховния касационен съд /ВКС/. Първото заседание ще се проведе на 24 януари. Делото е образувано по протест и жалби от подсъдимия Живко Мартинов срещу решението от 5 октомври 2021 г.

Тогава специализираният съд призна Мартинов за виновен в това, че в периода от февруари до ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Проданов чрез заплашване да извърши нещо противно на волята му – да му предостави един тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това му причинил имуществени вреди в размер на 7070 лв.

Подсъдимият получи условна присъда, като беше оправдан за това да е принудил Проданов да предостави 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. Апелативният спецсъд измени присъдата, като отмени оправдателната й част.

В жалбата до ВКС подсъдимият и адвокатите му настояват за оправдателна присъда, намаляване на наказанието или отмяна на решението на Апелативният спецсъд и връщане на делото.

 

 

 

 

Източник:БТА

Comments

comments