Дела за държане на акцизни стоки без бандерол, водени от районните прокуратури в Благоевград, Гоце Делчев и Разлог

Споразумение за прекратяване на наказателно производство срещу С.Б. внесе за разглеждане в съда Районна прокуратура – Благоевград. На 12.09.2016 г. на различни места в гр. Благоевград той държал 1 110 броя кутии цигари без бандерол от различни марки на обща стойност 8 319. 38 лв. Страните се споразумяха на С. Б. да бъде наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от единадесет месеца с изпитателен срок от три години, както и „глоба“ в размер на хиляда лева.

Районната прокуратура в Гоце Делчев предаде на съд И. М. от с. Абланица, обл. Благоевград, за извършено от него престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс. Той е обвинен в това, че на 23.02.2016 г. в района на разклона за с.Фъргово в лек автомобил „Нисан Алмера” в нарушение на закона държал 169.970 кг. нарязан тютюн.

Обвинителен акт за подобно престъпление внесе в съда Районна прокуратура – Разлог срещу Е.К. В периода от неустановена дата до около 16.30 часа на 14.04.2016 г. той държал акцизни стоки – тютюневи изделия – цигари марки „York“, „Diva Slims“, „Trokadero slims“, „Benston“ без български бандерол, изискуем съгласно Закона за акцизите и данъчните складове. Общата стойност на нередовната стока възлиза на 1 558.50 лв. с дължим акциз – 883.15 лв.

Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до три години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на стоката за продаване или държане на склад на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон. Когато деянието е извършено повторно наказанието „лишаване от свобода“ е до пет години.

Comments

comments