„Действащият президент не може да бъде разследван, но бившият – може“

Конституционният съдия Атанас Семов за решението на КС, което всеки тълкува посвоему

„Простичко казано – действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент може.“

Така конституционният съдия проф. Атанас Семов обобщи тълкувателното решение на Конституционния съд (КС) относно имунитета на държавния глава и на вицепрезидента. Семов даде интервю за сутрешния блок на бТВ.

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година. Но пък последваха разнопосочни мнения какво точно е казал КС.

„Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост“, коментира още конституционният съдия.

По думите му „решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона“.

Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигнато обвинение и не могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

„Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията и КС се произнася като последна юристикция„, каза още проф. Атанас Семов.

По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата. Прекрати ли се мандатът, президентът като всеки друг гражданин носи отговорност ако е извършил деяния, които могат да бъдат определени като престъпление.

„Имунитетът на президента е имунитет на институцията, не на личността“, подчерта Семов.

Той отрече КС да е бил използван за създаване на напрежение между инстуциите, като припомни, че то съществува отдавна. Разбира се, визира се напрежението между Радев и Гешев и Радев и управляващите. По думите му то съществува, защото имало „две различни представи за нормалност, две различни представи за развитието на европейска България“.

Comments

comments