Две сериозни „битки“ се очертават на предстоящите конкурси в община Благоевград

община Благоевград

 

В  Община Благоевград  предстоят  конкурси за 5 ръководни поста в администрацията – главен секретар и директори на правната дирекция, местни данъци и такси, строителна дирекция и финансова дирекция, а това естествено предизвиква сериозна полемика, най-вече заради факта, че на въпросните  длъжности,  вече бяха назначени хора  и имената им са качени на официалната  страница на администрацията .

Кметът Томов вече коментира, че назначените са на временни трудови договори, за да работи нормално администрацията. Обяснението обаче, не успя, да успокои никой и предположенията за предрешен изход от конкурсите все още витае в публичното пространство.

За мястото на  главен секретар на Община Благоевград конкуренцията е най-сериозна и за него ще се борят 4 души .  За повечето хора не е изненада, че сред тях  е назначената  временно на този пост Мария Стойнева. Стойнева е юрист и виден партиен функционер в редиците на БСП. Любопитното е, че  тя се отказа от мястото си на общински съветник, за да стане главен секретар на община Благоевград. Ако на конкурса тя не успее, да се пребори с останалите конкуренти за мястото, Стойнева ще  понесе огромна загуба, защото е освободила мястото си и в ОбС-Благоевград.

За мястото ще се борят още  Силвия Свиленова, Светлана Узунова и Ивайло Велков. Със сигурност, най-сериозният претендент за позицията е именно Ивайло Велков, който от 2012 година до момента е трупал опит, именно на длъжност „Административен  Секретар“ на община Кочериново. Той е и член на Контролния съвет на  Националната асоциация на Секретарите на Общини в Република България. Това със сигурност му дава сериозно предимство, пред всички кандидати, тъй като вече има натрупан опит в изпълнението на дейностите, които има един главен секретар. Автобиографията на Велков е доста богата и по отношение допълнителни квалификации, участие в семинари и обучения, които са повишили административния му капацитет и умения.

Този конкурс ще е най-интересният за проследяване, не само заради броя на кандидатите, но и защото ще бъде изключително любопитно как ще се справят с теста и интервюто те, изхождайки от факта, че опита на всички е различен.

 

Далеч по-нисък е интересът към позицията директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“,   за която кандидатите са само двама. И тук единият от тях е  вече назначената  от кмета Томов на този пост Станислава Иванова. Конкуренция ще й бъде  Стоян Христов. За него се знае, че е бивш служител на юридическия отдел на Община Благоевград. В момента Христов  работи като юрист община Гоце Делчев.

И за тази позиция вече вървят предположение, които гласят за мястото Христов, спрягайки го за приближен до БСП. Естествено, към момента няма приложени доказателства за това,  което пък от своя страна,  не би могло да спре спекулациите по темата.

Най-безинтересни се оказват конкурсите за директори на дирекция „Местни данъци и такси“, дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ и дирекция „Финансова политика“. За тези позиции,  единствени кандидати се оказаха вече назначените на тези постове Иво Николов, Венелин Трошанов и Костадин Шумантов. Именно, поради тази причина, можем да кажем, че изхода за тях е предрешен.

На практика, в момента ни остава само да чакаме, за да видим какъв ще бъде изхода от останалите два конкурса, на които със сигурност ще има сериозна „борба“, както заради броя кандидати, така и заради интереса от начина, по който всички те ще се справят на тестовете и интервютата.

Силно вярваме, че водещо при изборът и за двете позиции, ще бъдат именно знанията, опита и възможностите на кандидатите,  в противен случай, отново ще влезем в познатите до болка теми  за връзки и зависимости, които предопределят изхода на всеки конкурс в България.

Comments

comments