Двама българи са все още в неизвестност след земетресението в Непал. БЧК отвори гореща линия за есемеси на номер 1466 за всички пострадали от бедствието

Трети ден без информация за двамата българи в Катманду. Броят на сънародниците ни в Непал продължава да расте.
По информация на bTV в момента 13 българи чакат на летището в Катманду за да си купят билети и да се приберат у нас.
Междувременно външно министерство няма информация за бедстващи българи в Непал.
Още няма връзка с двамата души, с които контактът е прекъснал след второто земетресение.
Групата от 12 алпинисти, които бяха на трекинг в Непал, са на палатков лагер в столицата. Невредими са, но достъпът им до храна и вода е силно ограничен.
Бащата и трите му деца, които се разминаха с лавината, също са добре. Подслонили са се в лагер във Фериче.
Във връзка с многократни запитвания днес Пресцентърът на БЧК информира, че екипи от планински спасители с обучени кучета за издирване на затрупани хора са в пълна готовност да заминат за Непал. Това съобщиха от пресцентъра на Българския червен кръст (БЧК).
Независимо че няма официално искане към БЧК за участие в спасителните операции, организацията ни може незабавно да се включи със спасителни екипи при осигурени възможности за изпращането и приемането им на летището в Катманду. Неговият капацитет е ограничен, поради което спасители от цял свят изчакват в съседни държави, за да бъдат приети в Непал.
Затруднено е и разпределението на хуманитарната помощ, която е от жизнена необходимост за пострадалото население.
БЧК е в постоянна връзка с международната си федерация, чиито екипи правят оценка на нуждите на мястото на бедствието. Солидарни сме с тежката хуманитарна ситуация на засегнатите от земетресението и открихме благотворителна кампания за набиране на финансови средства.
Друга актуална информация е, че БЧК подпомага пострадалите от земетресението в Непал чрез изпращане на благотворителни СМС-и на номер 1466 към всички мобилни оператори на стойност 1 лев, съобщиха от пресцентъра. Българският Червен кръст следи с тревога ситуацията в Непал, изразява своите съболезнования по повод хилядите жертви и се солидаризира с действията на Непалски Червен кръст и на Международното Червенокръстко движение, съобщиха от организацията.

Comments

comments