ДБ след консултациите при президента: Важно е да има правителство на реформите, а не на реванша

“Важно е да има правителство на реформите, а не на реванша”, заяви пред медиите  след консултациите при президента за съставяне на правителство съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Той потвърди позицията на обединението, че то ще води сериозен разговор за реализацията на втория мандат, но е редно мандатоносителят “Продължаваме промяната” да предложи управленска формула. По думите му, третият мандат е кризисен, извънреден и ДБ ще коментира възможностите за него след като минат първите два мандата.

Иванов смята, че избори през март, за които се обяви президентът, ако парламентът не успее да състави правителство, са по-добър вариант от по-ранни избори.

Попитан как се отнася към предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов временната парламентарна комисия за промени в изборното законодателство, която предложиха ДБ и ПП, Христо Иванов отговори: “Диалог за една седмица не ми се струва да е сериозно, трябва да има колкото време е нужно, за да се постигне съгласие”. И добави, че на консултациите в парламента в сряда ще се реши въпросът за комисията.

Публичната част от срещата на представителите на ДБ с държавния глава се превърна в неочакван диалог между Румен Радев и Христо Иванов. Радев заяви, че днес няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. А Христо Иванов каза, че правителство може да има, ако е подкрепено от минимум три партии, но това няма да е достатъчно за неговата стабилност. Ако не е базирано на ясни приоритети, то ще се окаже една безпринципна конструкция. И при тази политическа раздробеност диалогът е ключът, за да не се окажем с безпринципно мнозинство. Иванов напомни за трите приоритета на ДБ – съдебна реформа, сигурност и отбрана и разумна, неинфлационна икономическа политика.

Президентът обвини “Демократична България”, че била призовавала да се разоръжим по време на война чрез даряване на оръжие за Украйна, преди да сме си осигурили въоръжение и поиска разчети и анализи от ДБ. Христо Иванов отговори, че делегацията им не е подготвена за тези консултации с подобни разчети, защото не са очаквали такава тема за разговор, а и това е работа на изпълнителната власт. Народното събрание се е нагърбило с такова решение, защото предишните правителства не са свършили това. Но в ръцете на Министерството на отбраната, с което ДБ има добри  работни отношения, е да прецени кога, какво и как да дари и приеме и да предложи за одобрение от парламента. Съпредседателят на ДБ обаче подчерта, че съюзниците ни от НАТО трябва да могат да ни имат доверие, че не можем да изглеждаме като страна, която не може да споделя отговорност и че не става дума просто за двустранен конфликт, а за глобална имперска стратегия на Путин, която застрашава всички.

Румен Радев започна да цитира изказвания и фейсбук постове на депутата от ДБ Ивайло Мирчев и на Христо Иванов за превъоръжаването, обяви се в защита на своите сътрудници и министри, а Христо Иванов защити принципната и последователна евроатлантическа позиция на “Демократична България”, което тя зае от първия ден на войната и се обяви за мащабно превъоръжаване на българската армия, включително с инициатива за създаване на специален фонд за целта. Напомни също, че ДБ настоява за оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Излъчваната онлайн среща между делегациите на ДБ и на президента продължи 40 минути, още толкова време се водеха и разговорите при закрити врата след това.

Comments

comments