Дали ще има увеличение в цената на хляба ще стане ясно през септември

Увеличението на цената на тока от 1 август, няма да доведе до драстични увеличения на цената на хляба. Производителите в Пиринско са категорични, че за сега могат да покрият разликата от няколко стотинки.
„Когато вдигнат цената на тока с една-две стотинки, никой не може да вдигне нито за хляб, нито закуски с една-две стотинки. Никой не може да каже каква ще е цената. Даже и този месец не може да се каже. Някъде към края на септември“, каза Димитър Бакалов.
Увеличение може да се очаква следващия месец, ако се увеличат драстично цените на брашното и другите суровини.
„Ако се вдигнат цените на брашното, ако се вдигнат цените на някои от другите суровини, тогава ще има промяна и в цената на хляба и в цената на закуските“, допълни Бакалов.
Само 4-ма хлебопроизводители в община Благоевград са успели да запазят бизнеса си през последните 10 години. Икономическата криза и нелоялната конкуренция в бранша са принудили над 30 фирми в сектора да преустановят дейност. Пазарът в Благоевград е залят с хляб от фирми от София, Пловдив, Гоце Делчев, Велинград, Кюстендил, които предлагат насъщния на малко по-ниски цени.

Comments

comments