Гърция си призна, че е в тежко сътояние и няма да може да плати на Международния валутен фонд на 5 юни

„Не може да намравим плащането към МВФ, освен ако не постигнем споразумение с кредиторите“, заяви Никос Филис, цитиран от „Катимерини“. Определено настоящето е с много въпросително за гръцката страна, която ще се наложи да се придържа към твърда финансова дисциплина, поради чакащите я тежки плащания.
През юни ще трябва да направи да задели 1,5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за спасителна полощ срещу реформи, продължават.
Правителството на крайнолявата СИРИЗА няма друга алтернатива за финансова помощ и не може да продава дълг и по тази причина преговорите са единственият начин да запълни бюджета си. Миналата седмица беше извършено плащане на стойност 750 милиона евро единствено благодарение на изпразването на депозитарната сметка на Гърция в МВФ. Така страната за малко избегна наказателните санкции на МВФ след като изпразни своя резервен фонд, за да се разплати с международния кредитор.
Миналата седмица МВФ обяви, че продължава да бъде гъвкав в преговорите с Гърция и се надява международните кредитори скоро да постигнат споразумение с Атина.
„Ние обаче трябва да настояваме да бъдат постигнати целите на програмата“, обобщи говорителят на МВФ Джери Райс.
Последният отхвърля критиките, че МВФ е непреклонен в преговорите, настоявайки, че международната финансова агенция е готова да проучи всички възможности. Но в крайна сметка, „програмата трябва да бъде надеждна във всички аспекти, по отношение на политиките на реформите, които трябва да бъдат изпълнени, и по отношение на финансирането“, каза съобщи Райс.
В началото на седмицата стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас не е бил наясно какви точно са паричните резерви само дни преди на страната да се наложи да плаща. Ципрас е писал на шефа на МВФ Кристин Лагард, на президента на Европейската централна банка Марио Драги и на европейският комисар Жан Клод-Юнкер, че неговото правителство ще обяви фалит без да използва резервните фондове, няколко дни преди крайния срок за плащането.
Гръцкият премиер също е помолил Европейската централна банка да позволи неговото безпарично правителство да емитира краткосрочен държавен дълг и е поискал връщането на 1,9 милиарда евро печалба на банката от гръцки облигации.

Comments

comments