Гърция не погаси задължението си към МВФ, иска нов спасителен план

Както и между впрочем се очакваше Гърция не успя да се издължи на Международния валутен фонд (МВФ). С други думи южната ни съседка не върна 1.6 млрд. евро на Фонда и така стана първата развита държава, която не погаси задълженията си към вашингтонската финансова институция. Това по същество означава най-големият дефолт към МВФ.
Говорителят на фонда Джери Райс съобщи, че отсега нататък Гърция ще може да получава финансиране от фонда само след изчистването на задълженията си. Той посочи, че в последната минута Атина е поискала отсрочване на плащането и добави, че МВФ е започнал да обсъжда тази молба.
Европейската спасителната програма за Гърция също изчете, като еврогрупата отхвърли удължването й. По-късно днес финансовите министри от еврозоната отново ще обсъдят в телеконферентен разговор предложението на Гърция.
Властите в Атина намекнаха, че може да се откажат от идеята за референдум, ако получат нов спасителен план.
По-късно днес ще заседава и Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), който трябва да реши дали да увеличи извънредното финансиране на гръцките банки. На страната й предстои плащане по друг заем на 20 юли към ЕЦБ и има риск тя отново да не може да го плати.

Comments

comments