Гърция прие закон за социална справедливост, осигуряващ безплатен достъп до здравеопазване

Гръцкият парламент прие закон „за социална справедливост“ с цел смекчаване на строгите мерки за икономии, предадоха Франс прес и Ройтерс. Той предвижда по-конкретно безплатни здравни осигуровки за хората без социално осигуряване и наемане от общините на безработни, съобщава БТА.
Законът, чието отлагане бе отложено през декември в изчакване на зелена светлина от Европейския съюз и Международния валутен фонд, е част от „паралелната програма“, обещана на гърците от премиера Алексис Ципрас в замяна на бюджетните корекции, наложени от миналото лято от международните кредитори на страната в замяна на нови заеми в размер на 86 милиарда евро.
Нормативният акт бе приет от парламента с гласовете на двете партии от управляващото мнозинство – крайнолявата СИРИЗА и суверенистката „Независими гърци“. Консервативната и крайнодясната опозиция гласува против, а социалистите, комунистите и центристите от „Потами“ пуснаха празни бюлетини.

Законът предвижда държавата да внася здравните осигуровки на около 2,5-те милиона гърци без социално осигуряване. Уязвимите групи от населението – деца, инвалиди и имигранти – получават безплатен достъп до здравеопазване. Законът цели още подобряване на функционирането на държавното здравеопазване и предвижда да бъдат създадени социални центрове за подпомагане на най-бедните.

По време на дебатите, предшествали гласуването, председателят на консервативната партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис определи нормативния акт като безразборно събиране на разнородни мерки и обвини правителството, че е влошило кризата.
„Нашата политика е единствената възможна във време на криза, тя е патриотична. Страната трябва да излезе от кризата“, заяви Ципрас. Правителството на премиера левичар прокара закона в момент, когато е изправено пред масови протести за първи път, откакто дойде на власт през януари миналата година. Общественото недоволство е насочено по-конкретно срещу планираната пенсионна реформа.

Така и резултатът от блокадите на българо-гръцката граница започва да става все по-видим. Като начало, голяма част от гърците ще получат безплатен достъп до здравеопазване, докато протестиращите българи ще останат със своята минутка слава, че са ги показали по телевизията заедно с политиците. Всъщност традицинно, както при повечето политически събития в България, за тях бяха осигурени и безплатни кебапчета.

Comments

comments