Гърция още е без правителство, „Нова демокрация” върна мандата

Лидерът на гръцките консерватори от „Нова демокрация“ Евангелос Меймаракис не успя да състави правителство и върна проучвателния мандат. Това означава, че идва редът на отцепилите се от СИРИЗА, които сформираха нова партия и са трета политическа сила в парламента.Част от партиите дори отказаха да се срещнат и преговарят с лидера на консерваторите. Основните обвинения са срещу премиера в оставка Алексис Ципрас, който, като лидер на СИРИЗА, отказа да участва в консултациите.

По разположението на политическите сили в сегашния парламент в Атина е невъзможно да се състави някаква коалиция без участието на СИРИЗА. Опозицията се опитва да печели време за предизборна кампания и реално се водят преговори за обединение на силите след вота, коментират днес гръцките медии.

Днес проучвателен мандат получава новосформираната партия „Народно единство”, в която се включиха депутатите напуснали СИРИЗА. Те са по-голям брой и станаха трета политическа сила в парламента, като отнеха възможността за мандат на крайнодесните от „Златна зора”.

Бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис, който оглави новата партия, също има три дни за сформиране на правителство, но не се очаква да постигне резултат, като дори от СИРИЗА отказват консултации с него. Бившите му колеги го обвиняват за разцеплението на управляващата партия.

Очаква се в четвъртък президентът да обяви датата на изборите, най-вероятно за 20 септември, а дотогава ще се състави служебен кабинет в Атина.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се намира далеч от целта си да постигне изборен резултат, който ще му позволи да сформира самостоятелен кабинет. Това показват резултатите на тайно социологическо проучване, проведено за сметка на гръцка политическа партия, което разкрива германското издание Bild.

Според него процентът на одобрение за СИРИЗА към днешна дата е 28 на сто, далеч под 36-те, с които радикалната левица спечели властта на 25 януари.

В същото време подкрепата към Нова демокрация расте и е на път да достигне тази на СИРИЗА с 25 на сто от положителното мнение на участниците.

На трето място е новосформираната партия Народно единство на бившия министър на реорганизацията на производството и бивш лидер на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис с 8 на сто.

Според проучването коалиционният партньор на СИРИЗА – Независимите гърци и ПАСОК трудно биха прескочили бариерата от 3 на сто, за да влязат в следващия парламент.

Comments

comments