Гърция от днес глобява за отказ от ваксинация

Неваксинирани граждани на Гърция на възраст над 60 години, които не са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, ще бъдат глобени 50 евро за януари и по 100 евро за всеки пореден следващ месец, предаде БГНЕС. От тази възрастова група са ваксинирани 9 от 10 човека, а неваксинираните са над 300 000.  Санкцията се въвежда с оглед влязлото от днес в сила решение за задължителна ваксинация.

Мярката бе съобщена в края на ноември – няколко дни по-късно депутатите в парламента гласуваха съответното решение. То предвижда „поради необходимост за защита на общественото здраве всички лица, родени преди 31 декември 1961 г. и живеещи на територията на Гърция, да се ваксинират задължително срещу ковид-19.

Глобата ще бъде издавана от Независимата агенция за публични приходи, а събраните средства ще бъдат изразходвани изключително за укрепване на националната здравна система в битката с епидемията.

От задължителна ваксинация са освободени лица, преболедували ковид-19 през последните 180 дни, ваксинираните в чужбина, както и тези с доказани здравни противопоказания да се ваксинират.

– Неваксинираните медици в Германия са застрашени от уволнение. От средата на март служителите в частните лекарски практики в Германия, както и в домовете за болни и немощни хора без документ за ваксинация срещу SARS-CoV-2 или справка за наскоро преболедуван ковид-19 ги очакват сериозни последици, включително уволнение. Това става ясно от публикуван днес бюлетин на Германската асоциация на домашните лекари. Подобна мярка ще важи не само за медицинския персонал, но и за всички останали служители на медицинските практики като чистачки, кухненски работници, ръководители на доставки и транспортен персонал.

Справките за ваксинация или преболедуване трябва да бъдат предоставени до 15 март. Ако служителите откажат да го направят, службата по здравеопазване може да им забрани да влизат или да упражняват лекарската практика, се уточнява в съобщението. В този случай служителят се лишава от правото си да получава трудово възнаграждение.

„Ако след изтичане на съответния срок документите все още не бъдат предоставени, се очаква глоба до 2500 евро“, информират от синдиката на домашните лекари. Според федералния председател на организацията Улрих Вайгелд новите ограничения няма да засегнат много хора. „По-голямата част от домашните лекари и медицинския персонал са ваксинирани от дълго време – както за да се предпазят, така и заради пациентите“, подчертава той.

Comments

comments