Гърция – най-критичните 24 часа за страната започнаха, решава се съдбата й

Гръцката страна е изправена пред най-критичните си 24 часа, в които европейските лидери се събират на извънредно заседание в Брюксел, което може да разреши безизходицата около гръцката дългова криза, предаде BBC.
В неделя премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас представи нови предложения за реформи в страната пред своите кредитори, с които опитва да предотврати неплатежоспособност в края на месеца, когато трябва да преведе 1,6 млрд. евро на МВФ. В случай, че не извърши плащането, Гърция е вероятно ще излезе от еврозоната, а възможно и от ЕС.
Шефът на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер, съобщи, че Комисията е получила въпросните предложения на Ципрас. Той заяви известна удовлетвореност от тях.
Ала е факт, че преговорите са в застой в продължение на пет месеца. Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка не са съгласни да разблокират последните последния транш от спасителната програма за Гърция в размер на 7,2 млрд. евро, докато Гърция не се съгласи да реализира нужните според тях икономически реформи.
Франция и Германия отправиха призиви към Гърция да намери начин да се споразумее с международните кредитори на днешната среща с тях. Представителите на Атина също заявяват желанието си да осъществят тази сделка, но пестят усилията си, пише Интерфакс. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис каза, че гръцката делегация ще пристигне в Брюксел с идеята за компромис, но ще направи такъв, само ако от нея не се изисква да вземе кредити, които да не е в състояние да заплати.

Comments

comments