Гърция избегна фалита

Гърция, Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ постигнаха споразумение за програма за реформи в замяна на удължаване на програмата на макрофинансова помощ за Атина. По този начин се премахва заплахата от неизпълнение на задълженията на Атина. Това съобщиха от европейски източници.
На следващата среща на Еврогрупата най-вероятно предстои да се вземе решение за отблокиране на останалите 7,5 милиарда евро от помощта за Гърция в рамките на втората програма за макрофинансова помощ. За момента Атина се размина със заплахата от фалит.
По отношение на предстоящите три месеца южната ни съседка трябва да върне на своите финансови партньори 17 млрд. евро. Предложението, което Гърция е направила, идва на фона на 300 млн. евро, които трябва да плати до петък. Макар и властите в Атина да твърдят, че планът им за връщане на кредитите да е реалистичен, засега няма конкретна информация какво точно включва той.
Алексис Ципрас, премиерът на Гърция, обаче коментира темата, като заяви, че в плана има концесии, които биха се осъществили трудно. Обещанието на Гърция идва в момент на спекулации, че страната е на път да получи ултиматум от кредиторите, след като в последните 4 месеца не предлага достатъчно ярки финансови реформи.

Comments

comments