Гърция дава заден за данъка от 26%

Гърция дава заден за данъка от 26%, с който искаше да облага всички сделки за покупка на стоки и услуги от България. В Гърция влезе в сила закон, който предвижда, че всяка гръцка компания ще бъде обложена с авансов данък от 26% върху стойността на сделките с компании от България, Ирландия и Кипър, като налогът ще се връща, ако фирмата докаже, че сделката не е фиктивна и е по пазарни цени. За да се приложи данъкът, се чака министерско постановление, предаде Стандарт нюз.
Зам.-министърът на финансите Надя Валвани обаче заяви в парламента в Атина, че ще издаде постановление, че ще освободи от данъка всички реални сделки, които са направени не само по фактури, съобщи „Български новини“. Това ще намали драстично броя на сделките, за които трябва да се плащат авансово 26%. Компаниите ще могат да докажат законността на сделката освен в случаите, когато нелегитимността е очевидна. Възстановяването на данъка ще става в рамките на три месеца.
Всичко това става след като България подаде жалба в Европейската комисия за гръцкия данък.
Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази – административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Тя приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави се дава възможност да изложи позициите си. Ако ЕК не даде становище до три месеца, това не е пречка България да сезира Съда на ЕС. Според изпратената до Брюксел позиция на България гръцкият данък нарушава правилата на ЕС. Въпросът с гръцкия данък беше поставен и от президента Росен Плевнелиев в телефонен разговор с президента на Гърция Прокопис Павлопулос, който заяви, че се търси решение на проблема.
ЕК знае за промените в гръцкото данъчно законодателство и за опасенията от тяхното възможно неблагоприятно въздействие върху вътрешния пазар на ЕС, каза на пресконференция в Брюксел Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси. Анализираме полученото от българските власти писмо, очакваме правен анализ на гръцкото министерско постановление, за да установим обхвата на новото законодателство. Когато тази оценка бъде изготвена, ЕК ще вземе необходимите решения, за да осигури спазване на европейското право, ако такава необходимост възникне, допълни говорителят.

Comments

comments