Гърмен пренася протеста си пред парламента заради спряното разрушаване на незаконните къщи

Жители на община Гърмен организират протест пред сградата на парламента в София на 18 юли срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал “Кремиковци”. Призивът им е да ги подкрепят всички, които смятат, че в страната ни не само има закони, не само че трябва да се спазват, но и че те да важат за всички.
Решението за протеста в София бе взето единодушно от членовете на Инициативния комитет в събота, след като от МРРБ официално съобщиха, че насроченото за 13 юли събаряне на две къщи е анулирано, предаде Дарик. Причината е изпратено писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова по депозирана от нея жалба и “необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство”. Съдът апелира България да спре разрушаването, докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели.
“Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България. Настояваме само за прилагането на закона – има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за блъскането на 124 незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен. Нашият ултиматум бе това да се случи до 18 юли”, каза днес Иван Байрактаров от Инициативния комитет.

Comments

comments