Груевски контролирал депутатите си с дългове и предварителни оставки

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ контролира депутатите си със записи на заповеди и предварително подписани оставки, предаде радио Deutsche Welle в програмата за Македония.

Според радиото със записа на заповед депутатите гарантират, че дължат определена сума, в случай, че искат да се откажат от партията. На записа е подписан и един гарант. Неназован депутат е заявил, че се е подписал на сума от 300 000 евро. От партията са му пояснили, че това ще е сумата, която ще изразходват за предизборната му кампания.

Радиото коментира, че по такъв начин лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски с години си е подсигурявал лоялността на парламентарната си група. Подобен бил и принципът с кандидатите за общински съветници, но с по-малки суми.

В същото време македонската Държавна избирателна комисия (ДИК) насрочи заседание, на което ще бъдат разгледани записите от телефонните разговори на министри от правителството, които показват изборни нарушения, предаде македонската телевизия 24 вести.

Заседанието на ДИК трябваше да се проведе днес, но беше отложено заради предстоящата пресконференция на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), на която се очаква да бъдат показани нови доказателства за злоупотреби по време на изборите.

Председателят на ДИК Никола Рилковски заяви, че комисията няма да пренебрегне доказателствата на СДСМ.

Comments

comments