Грипът бързо се завърна в Европа и може да продължи до лятото

След като почти изчезна миналата година, грипът се завърна в Европа с по-бързи темпове от очакваното тази зима, пораждайки притеснения относно продължителна „пандемия+епидемия“ с COVID-19 на фона на някои съмнения относно ефективността на противогрипните ваксини .

 

Блокирането на обичайния живот, носенето на маски и социалното дистанциране, които се превърнаха в норма в Европа по време на пандемията COVID-19, изтласкаха грипа миналата зима, като временно отстраниха вирус, който в световен мащаб убива около 650 000 души годишно според данни на ЕС.

 

Но това вече се промени, тъй като страните приемат по-малко строги мерки за борба с COVID-19 благодарение на широко разпространената ваксинация. От средата на декември грипните вируси циркулират в Европа с по-висока от очакваната скорост, съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) този месец.

През декември броят на случаите на грип в европейските отделения за интензивно лечение (ICU) постоянно нараства до 43 през последната седмица на годината, показват данните на ECDC и Световната здравна организация. Това е доста под нивата преди пандемията – със седмични случаи на грип в интензивните отделения, които достигат връх от над 400 на същия етап през 2018 г. например.
Източник: Дневник

Comments

comments