Графити изложбата „Escape” бе открита в Градска художествена галерия в Благоевград. Десетки млади хора изпълниха залите на галерията, в която бе подредено нестандартното стрийт арт изкуство. „Изключително съм щастлив, че тези млади творци гостуват в Градска худоежствена галерия. Те са обединени не само от стрийт арт изкуството, което се развива успешно през последните години, но и от техния талант. Пожелавам им с тази изложба, изкуството, което обикаля ландшафт пространството в България да намира място в галериите и музеите”, пожела директорът на Градска худоежствена галерия Иван Милушев. От своя страна, като домакин сред авторите, благоевргадчанинът Кирил Стоилов изказа своята благодарност на Община Благоевград и галерията за възможността, която предоставят на младите хора и творци да показват едно по –различно и модерно изкуство. Той представи авторите, като уточни, че това са най- големите имена в сферата на графитите. Никола Коцаков, Георги Стефанов, Драгомир Костадинов, Радостин Неделчев, Евгени Тодоров, Петър Тодоров, Петър Грънчаров, Димитър Грънчаров и Кирил Стоилов подредиха в експозицията стрийт виждането за живота. 20 принта, 16 платна, скулптура и 9 фотографии наситени с цвят, нестандартни идеи, визуализации и вдъхновени от заобикалящия творците свят ще останат в Градска художествена галерия до началото на месец април.

„Безумията в държавата, като спирането на обществените поръчки от премиера Бойко Борисов, се случват, само когато той и ГЕРБ са на власт. Спрените поръчки и начинът, по който бе опорочена процедурата за избора на нови членове на КЗК са действия, които няма аналог в никоя правова държава“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на левицата Атанас Мерджанов в предаването „Панорама“ по БНТ. Той припомни, че опозицията е попитала кои са причините за спирането на обществените поръчки. „За каква борба със задкулисието става дума, след като началникът на държавата – Борисов, нима не знае на кого са дадени обществените поръчки и кой трябва да ги изпълнява. Ако има някой, който е дал, следователно – има и някой, който е взел. Всичко е под контрола на министър-председателя“, коментира социалистът.

Според Мерджанов, ако българските фирми са на мястото си и са спечелили обществени поръчки, те би трябвало да обжалват и да потърсят правата си. „Ако обаче не си търсят правата, тогава ще сме свидетели на ново задкулисие“, заяви той и бе категоричен, че новият закон за обществените поръчки не е по-добър от предходния. Той уточни, че в него има множество проблеми, включително и даването на възможност в обществените поръчки да участват фирми във фалит.

Атанас Мерджанов подчерта, че заради безумията на управляващите, социалистите са си поставили за цел – отхвърляне на дясната политика. „Ще се борим срещу нея, защото за нас въпроси като демографската криза, икономическото състояние на хората и социалната защита на гражданите, са от изключителна важност“, поясни той и попита „Какво е коствало на правителството да отдели от държавния бюджет едва 20 млн. лв. за българските майки?“.

Мерджанов констатира, че по тези социални теми „представителите на ГЕРБ са достатъчно социално беззвучни и нечувствителни“.

Говорителят на БСП подчерта, че по принцип „опозицията се цели там, където правителството не си свършва работата. Но очевидно в нашия случай – правителството няма секторна политика, в която да си е свършило работата“. „Силата на опозицията си пролича и тази седмица, когато излезе решението на Конституционния съд, с което се разби мантрата, че министър Москов е прав и неговата политика в здравеопазването върви в правилна посока“, категоричен бе той.

Мерджанов подчерта като успех за левицата от последните дни, че благодарение на БСП, след проведените консултации при президента – темата за демографската криза в страната е била приета като важна и Плевнелиев се е съгласил на следващото заседание на КСНС тя задължително да присъства.

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов коментира политиката на управляващите, начело с министър-председателя Бойко Борисов, и в друго отношение: „Видяхме, че преградното съоръжение не се строи, а расте само цената му. Едва днес се запознахме с писмо на премиера Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което се настоява за европейска солидарност при охраната на сухоземните външни граници. Това е правилна, но твърде закъсняла реакция на правителството и се съмнявам, че ще има някакъв резултат“, каза още Атанас Мерджанов.

Запитан и за предстоящия конгрес на партията, зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ коментира поетия през последната година и половина, политически курс като: „правилен за БСП, за левицата и алтернативата на сегашните управляващи“.

Comments

comments