„Гражданската отговорност“ може да поскъпне, но с малко

Днес застраховател призна, че има вероятност застраховката „Гражданска отговорност” да поскъпне, но, ако това се случи, няма да бъде с много. Такава прогноза направи в bTV „Тази сутрин” Пламен Ялъмов от Асоциацията на българските застрахователи, след като правителството прие промените в Застрахователния кодекс.
Смята се всяка компания ще преценява с колко процента да повиши застраховката, защото именно всяка компания има различен портфейл, обясни Ялъмов. Има и клиенти, на които цената на „Гражданската отговорност” няма да се повиши, увери той.
Ако „Гражданската отговорност” поскъпне, няма да е защото има нови лимити на обезщенията. В случай, че има поскъпване, това е защото се въвеждат нови изисквания относно капитал, капиталова адекватност на застрахователите, заяви Владимир Тодоров – председател на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.
Има пряка връзка между цената на застраховката и размера на обезщетенията. Когато говорим за по-скъпа застраховка, тогава говорим и за по-високи обезщетения, каза още той. Един човешки живот в България струва по-малко от един скъп автомобил. Сумата, присъдена на втора инстанция за загиналите в Симеоновград деца, беше под 200 хиляди лева, допълни Тодоров. Основната разлика между сегашния модел на „Гражданска отговорност” и един бъдещ е, че в момента се застрахова автомобилът, а трябва да се застрахова водачът, каза още той.

Comments

comments