Граждани на бунт заради жилище за роми

Граждани на Варна се вдигат на бунт срещу решението на Общината да построи блок, където да бъдат настанени социално слаби и роми.
Протестиращите във Варна изразиха безпокойство от това, че в програмата на общината се посочва, че фокусът е към ромите и многодетните ромски семейства.
„Това е така, защото голяма част от социално слабите семейства са ромски. Но това е план, който е за периода 2014-2020 година и обхваща всички райони на Варна“, отговори Таня Василева от Социална дирекция към Община Варна.
По думите ѝ хората нямат основание да се безпокоят, че в общинските жилища ще бъдат настанявани само роми: „В плана е залегнало, че там ще бъдат настанени хора в уязвимо социално положение. Това включва хора с увреждания, многодетни семейства, хора в риск и без доходи“.
„Аз, докато съм кмет на район „Младост”, няма да позволя да се строи блок за роми. Това ще бъде дискриминация за всички български граждани. Много българи също нямат дом, но си теглят кредит от банката, мизерстват и си го изплащат“, категоричен беше Христо Христов.
По думите му част от ромите няма как да бъдат настанени, тъй като е регистрирано, че са извършвали незаконно строителство в района.
„Категорично заявявам, че в квартал „Възраждане“ няма да бъде изграден ромски блок“, заяви Василева.
Междувременно събралите се недоволни граждани заявиха, че са готови на тотален протест и неподчинение.
„Няма да стане това, което са замислили от Община Варна. Ще строят жилища за 20 милиона лева, а нямам тротоар пред блока. Всички тук работим и плащаме данъци“, заяви един от тях.
Тази сутрин недоволните срещу блока и още гневни граждани нахлуха в залата по време на последната за този мандат общинска сесия.

Comments

comments