Град Мелник отбелязва своя празник днес

Град Мелник отбелязва своя празник на 31 август, денят e и храмов празник на параклиса „Света Зона“. Параклисът „Света Зона“ е построен сред руините на един от най-старите манастири в България – „Света Богородица Спилеотиса“, наричан по-късно от мелничани с името „Света Зона“, като знак на преклонение пред светия пояс на Божията майка. Почитането е древен култ нетипичен за българската традиция. Обичаят е съществувал и е запазен и до днес единствено в тук – в Мелник, сред руините на „Света Зона“. Духът на мелнишката традиция ще оживее и тази година чрез литургия за здраве, водосвет, тържествени литийно шествие с иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ и фолклорна програма.

Програма на празника:

17:00 – Вечерна служба в църквата „Свети Йоан Предтеча“;
18:00 – Литийно шествие с иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ от църква „Свети Йоан Предтеча“ до Кордопуловата къща и площада в града
19:00 – Водосвет на иконата „Поясът на Пресвета Богородица“ с участието на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим Следва фолклорна програма с участието на ансамбъл „Китка шарена“ към Народно читалище „Просвета – 1935“, с. Катунци и народната певица Валя Найденова.

Comments

comments