Гости от страната и чужбина пристигнаха в Благоевград за Първи Международен турнир по плуване

Официално беше даден старт на Първи Международен турнир по плуване „Пирин – Благоевград“, който се провежда в новоизградения басейн с олимпийски размери в квартал „Еленово“. Стотици гости от страната и чужбина пристигнаха в областния център за грандиозното спортно събитие. Турнирът бе открит от заместник-кмета по икономика и финанси на Благоевград Иво Николов и генералния секретар на Българска федерация по плувен спорт Таня Богомилова. Сред официалните гости по време на откриването бе и председателят на Общински съвет Радослав Тасков.
„За мен е чест да Ви приветствам от свое име и от името на кмета на общината д-р Атанас Камбитов с добре дошли в Благоевград. Горди сме от факта, че Благоевград е домакин на Първи международен турнир по плуване „Пирин – Благоевград“ . Това спортно събитие поставя началото на редица състезания в този плувен басейн, басейн, който отговаря на всички изисквания и условия за провеждането на национални, международни и олимпийски състезания“, каза в приветствено слово зам.-кметът на Благоевград Иво Николов.
От своя страна, олимпийският шампион и генерален секретар на Българска федерация по плувен спорт Таня Богомилова също изрази увереност, че днешният турнир поставя началото на редица състезания по плуване в Благоевград. “Вярвам, че спортистите от града и региона занапред ще постигат високи резултати, защото този басейн създава условия за поставяне на рекорди“, каза Таня Богомилова.
Управителят на басейна Валентина Атанасова благодари на Общината за положените усилия и създадените условия за плувците в града. „Това е един дългоочакван турнир, благодарни сме на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и на Общински съвет за този прекрасен плувен басейн“, каза по време на откриването на турнира Валентина Атанасова.
В престижното състезание участват плувци от всички възрастови групи . Днес сили ще премерят доказали се отбори, сред които ПК „Младост 91“, ПК „Левски“ „Спринт“ /Пловдив/, както и отбори от Македония, Сърбия и Косово. В рамките на Международния турнир са включени дисциплините – 50 метра бътерфлай, 50 метра гръб, 50 метра бруст, 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил и 200 метра свободен стил.
Новоизграденият плувен басейн в Благоевград е трети по рода си в цялата страна. Той отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Басейнът е с размери 50X25. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м. Съоръжението бе открито в края на 2015 г., в резултат на целенасочената политика, водена от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града.

15

14

13

12

11

10

9

8 (1)

6 (1)

5 (1)

4 (2)

3 (4)

2 (1)

1 (1)

Comments

comments