Горещи седем дни за Гърция започват от днес, дали ще получи трети спасителен пакет от 50 млрд. евро?

Седмица барометър за преговорите, които Гърция води с международните кредитори с цел възможно най-бързо отпускане на пари, пише в. “Етнос“.
В своя публикация изданието подчертава, че се очертават „горещи“ седем дни за хода на преговорите, които днес започват отново в рамките на т.нар. Брюкселска група, предаде БТА.
В. „Нафтемборики“ предупреждава, че срещата на върха на Източното партньорство на 21 и 22 май в Рига и евентуално извънредно заседание на Еврогрупата на 25 май ще са последният шанс за правителството на премиера Алексис Ципрас, за да стигне до някакво споразумение, преди страната да се изправи пред непосилните за нея финансови задължения през юни и преди Гърция да се е оказала пред „кредитно събитие“.
„Ципрас зове Вашингтон за помощ“ – под това заглавие в. „Вима“ пише за обявена от Атина световна тревога, за да може Гърция да остане в еврозоната. Икономическият екип е уведомил премиера Ципрас, че финансовите изчисления имат своите неточности.
Гръцкият министър-председател е разговарял по телефона с американския финансов министър Джак Лу и обавил, че „Гърция няма да изплати на МВФ транша от 750 милиона евро“. Вестникът пише още, че Атина е била тревога навсякъде, тъй като страната била на крачка от „кредитно събитие“ (т.е длъжникът фалира по графика на плащанията или подава молба за обявяване в несъстоятелност, или дългът – в облигации, бива преструктуриран).
Пред телевизия „Мега“ парламентарният говорител на партията СИРИЗА Никос Филис не изключил възможността от референдум, като изтъкнал, че ако има ултимутум от страна на кредиторите от типа на „това е програмата, приемете я“, това ще е повод за свикване на референдум, тъй като правителството ще отхвърли тази логика на шантажиране.
Заместник-председателят на парламента Алексис Митропулос, както и секретарят на централния комитет на СИРИЗА Тасос Коронакис са се изказали аналогично в подкрепа на референдума.
В момента правителството на Ципрас казва, че негова цел остава постигане на споразумение с кредиторите, а не свикване на референдум или предсрочни избори.
Позовавайки се на „Дойче веле“, гръцкото издание нюз.ин отбелязва, че Берлин е засилил натиска си върху Гърция за незабавно постигане на споразумение с международните кредитори и че анализатори говорят за трети спасителен пакет за страната.
Според немското сп. „Шпигел“ след финансовия министър Волфганг Шойбле и други високопоставени германски политици също са засилили натиска върху Атина с искане за споразумение с кредиторите.
Гръцкият печат помества и публикации на „Тагесшпигел“ и „Билд“, в които се твърди, че Гърция се нуждае от трети спасителен пакет. Според техните изчисления финансовите нужди на страната до 2016 г. възлизали на 50 млрд. евро, колкото най-вероятно ще е и размерът на този пакет, но дали ще го получи, предстои да разберем.

Comments

comments