Гонят семейство с дете от ресторант

Семейство не е допускано в ресторант с детска количка, в която е шест-месечният им син. Такава жалба е постъпила в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщава „Монитор”.
Родителите, които са били гости на хотел се оплакват, че не ги допускат в ресторанта заедно с детето им. „Лекарските изисквания за възрастта разрешавали 5-10 мин. детето да бъде в седнало положение. В останалото време – легнало. Забраната осуетява доброто изживяване на почивката и съвпадналите с нея именни дни на детето и майката” твърди жалбоподателя. Родителите дори били посъветвани да се хранят на смени или когато детето спи. В крайна сметка така се е случило, посочват жалбоподателят.

Комисията за защита от дискриминация ще разгледа и жалбата на жителите на Несебър, които се оплакват от Плана за опазване и управление (ПОУ) на Стария Несебър, който е изработен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Според жалбата целият план е пълен с рестрикции, ограничителни режими и специфични изисквания, които нарушавали конституционните права на местните граждани и ги третирали различно от другите граждани на страната.

В пъти била по-тромава и по-скъпа процедурата по одобрение на инвестиционни и архитектурни проекти. Дори подмяната на врата или прозорец подлежала на съгласуване с общината, Министерството на културата и института за културно наследство”, пише в жалбата.

Местните жители се оплакват още, че върху видимите фасади и покривите на къщите не се допускало монтирането на слънчеви панели и климатици, чието използване навсякъде другаде се стимулира и толерира.

Всички дейности по застрояване и подновяване пък се предхождали от археологични проучвания. И всичко това било за сметка на собственика на имота. Жителите се жалват още и от ограничение на автомобилният достъп в стария град./

Comments

comments