Гонят българи от къмпинги край морето, в същото време в местността Бодрост роми си устройват къмпинг необезпокоявани

Държавни институции и неправителствена организация предприеха масирани акции срещу къмпингуващи по Черноморието. Поредната им спирка бе местността „Кара дере“ край Бяла. В съвместните хайки участват представители на Изпълнителната агенция по горите, МВР, общини, РЗИ, РИОСВ и Националната асоциация „Българско черноморие“, която от години бие тъпана за проблемите, които създава нерегламентираното къмпингуване.
Проверките започнаха още в началото на седмицата по Северното черноморие. Досега те се извършваха по светло. Служителите обаче решиха да сменят тактиката и щурмуваха къмпингуващите в тъмната част на денонощието, което доведе до скандали. Горските служители следяха за нерегламентирано палене на огън, което крие сериозни рискове в пожароопасния сезон. Не е позволено паленето да се извършва на 100 метра от горска територия, още по-малко в защитена зона, каквато е Кара дере.
В същото време в близост до Благоевград, в подножието на местността Бодрост, където вили имат десетки благоевградчани и общественици, импровизиран къмпинг – Бивак са си устроили група роми. Те са от Велинград и споделиха пред нашата камера,че са тук само за няколко дни, докато мъжете им работят в гората, а там те добиват дървен материал по думите на една от жените. В същото време жените и децата се радват на прохладата и чистият въздух в планината.Естествено имаше и запален огън на който те готвеха, но никой не им е забранил да го палят, въпреки че създава потенциална опасност.
И така докато българите ги гонят и проверяват за къмпингуване на морето, ромите пак си почиват без никой да ги притеснява.

Comments

comments