Голям успех за българка в чужбина – 23 годишната Цветелина Мавродиева стана част от Формула 1

23-годишната Цветелина Мавродиева от град Белица сбъдна мечтата си и стана инженер във Формула 1. Преди два месеца тя е завършила с пълно отличие специалност „Аеронавтика и астронавтика“ в един от престижните университети в Англия – Саутхемптън. Университетът има своя „Визия 2020“, според която се опитва да създава все по-подготвени кадри, да подобрява образованието и чрез науката да има положителен ефект върху света и човечеството. От там Мавродиева излиза с диплом за инженер-дизайнер на летателни средства до стратосферата и над стратосферата.
Преди да започне работа за отбора на „Ред Бул“, Мавродиева кара едномесечен стаж в Lufthansa Technik, а преди това – три месеца, отново стаж, в DC White Consulting Engineers. Кандидатства за работа в екипа на „Ред Бул” и съвсем неочаквано за нея след две изключително тежки интервюта е одобрена и става част от екипа на Формула 1.
„За мен Формула 1 беше върхът, който исках да достигна. Тя е моята голяма сбъдната мечта. Смятам, че тя е най-конкурентната индустрия. Харесва ми всичко – заводът, атмосферата. Формула 1 ми дава вдъхновение, работата е много трудна, но аз работя с най-добрите в света. За мен е чест да ходя на работа, да съм част от отбор с такова минало по аеродинамика, защото „Ред Бул” са били четири пъти световни шампиони“, казва момичето. Тя допълва, че има честта да работи с „най-великия инженер във Формула 1 – Ейдриън Нюи“. „Много битки трябваше да спечеля, за да стигна дотук, и съм щастлива, че успях, че победих. Искам да кажа на всички момичета и момчета в България, че всичко е възможно, няма недостижими неща. Мечтите се сбъдват“, казва Цветелина Мавродиева.
В класирането двамата пилоти на „Ред Бул“ – Даниел Рикардо и Данил Квят – са съответно седми и осми в подреждането при полотите, а „Ред Бул“ са четвърти при конструкторите.

Comments

comments