Големите печалби скараха издателите на „Шарли ебдо“

След терористичният Атентат от януари тази година, когато двама ислямисти убиха 12 души в редакцията му, в. „Шарли ебдо“ получи дарения в размер на 30 милиона евро, но очевидно парите не носят щастие и напрежението в изданието нараства, посочва френското издание „Сюдуест“, цитирано от БТА.
Водещият карикатурист на „Шарли ебдо“ Люз вече потвърди, че повече няма да рисува карикатури на пророка Мохамед. Той беше автор на карикатурата на пророка на първа страница на първия брой на изданието след атентата, така наречения Брой на оцелелите.
Според информирани източници Люз, който казва, че вече не се интересува да рисува карикатури на пророка Мохамед, всъщност е информирал ръководството на „Шарли ебдо“, че напуска през септември. На 21 май Люз ще публикува албума си „Катарзис“, в който се връща върху драмата от януари и върху съмненията си относно рисуването.
Карикатуристът стана напоследък обект и на яростни нападки от Жанет Буграб, приятелката на карикатуриста Шарб, главен редактор на „Шарли ебдо“, който беше убит при нападението през януари. Буграб нарече Люз посредствен тип и каза, че той дължи оцеляването си през януари на лош махмурлук.
Същевременно журналистката на „Шарли ебдо“ Зайнеб Разауи беше привикана за разговор с ръководството, последен етап преди уволнението. Мотивите за тази мярка не се съобщават. През миналия месец Зайнеб, Люз и още тринадесет служители на вестника поискаха ново ръководство на изданието и да получат статута на пълноправни акционери в него.
Зайнеб, която е френско-мароканска гражданка, и съпругът й са обект на заплахи от ислямисти в социалните мрежи и са принудени да живеят под прикритие.
На този етап 40 процента от акциите на „Шарли ебдо“ са собственост на родителите на Шарб, 40 процента се държат от карикатуриста Рис, новия директор по изданието, ранен в рамото по време на атентата, а 20 процента са в ръцете на Ерик Порто, финансовия директор.

Comments

comments