Големите в театъра гостуват на Банско

Седмица преди старта на Летните театрални празници „На публиката с любов” – Банско 2016 и дни, след като започна продажбата на билети, местата в салона на читалище „Никола Вапцаров”, бързо се запълват. И тази година организаторът Община Банско, е направила селекция от най-доброто в театралния афиш през годината.
На 1 юли Театър „Българска армия” открива форума с класиката от Оскар Уайлд, „Колко е важно да бъдеш сериозен”. Пиесата – плетеница от комични моменти и съдбовни поврати, от лъжи, или може би истини, води зрителя до очакван хепи енд, който наистина те кара да се чувстваш щастлив и доволен. Най-вече, защото определено не си сбъркал с избора на представление. Афоризмите на г-н Уайлд се леят ежеминутно от сцената, и не остава и една, която да не предизвика смях или възгласи от публиката.
“Амадеус” по Питър Шафър е втората гостуваща постановка на един от най-добрите режисьори в последно време Бойко Илиев. Иван Юруков ще се превъплъти в ролята на младия Моцарт, позната на публиката от филмовото изпълнение на Том Хълси от култовата лента на Милош Форман. Неговият съперник и зъл гений Салиери пък ще бъде Георги Кадурин, който в лентата за Амадеус бе изигран от Френсис Мъри Ейбрахам, получил за изпълнението си „Оскар“. В останалите роли са Мариус Донкин и Мариана Миланова.
Още една комедия е част от афиша – „Брак по принуда” от Молиер гостува в Банско под преработката на проф. Пламен Марков. Постановката се съсредоточава върху фарсовете „Брак по принуда” и „Рогоносец без рога”, доразвивайки чувството за хумор, характерно за времето на Молиер. Впрочем не само за него. Молиеровите фарсове, в които лесно може да се открият аналози с днешния ден, често въздействат като съвременни ситуационни комедии, така че зрителят със сигурност ще се забавлява.
Детската аудитория не е забравена и тази година. Който иска да види Рапунцел на живо, а не само като анимационна екранизация на Дисни, ще може да го направи на 4 юли от 10:30 ч. Спектакълът е създаден по едноименната приказка на братя Грим, любима на поколения деца, израснали с нейните послания за правото на свободен избор и силата на любовта!
Втората режисьорска продукция на Асен Блатечки – комедията „Опасно за живота” ще закрие празниците на 7 юли, като местата вече са ограничени. Стефан Иванов, Невена Бозукова – Неве, Милена Маркова – Маца и Асен Лозанов партнират на Блатечки, за да сътворят история за параноя, за онези неслучайни случайности, които определят живота ни, посолени от горе до долу с много искрен смях.
Билети се продават на касата на читалище „Никола Вапцаров” – Банско. Дългоочакваният момент настъпва.

Comments

comments