Година след взрива в Горни Лом виновни няма

Трагедията отне живота на 15 души след взрив, избухнал в цех за обезвреждане на противопехотни мини.

На 1 октомври се навършва една година от трагедията в село Горни Лом. Трагедия, която отне живота на 15 души след взрив, избухнал в цех за обезвреждане на противопехотни мини на завода „Миджур”. Виновен за трагичния инцидент обаче все още няма.

Вечерта на 1 октомври 2014 г. силна експлозия избухва в близката барутна фабрика до село Горни Лом. Часове по-късно районът е отцепен, а близки на работниците се събират с надежда да получат информация.

Техника и роботи на Военното министерство се включват в спасителната акция, но тя завършва без успех. Оцелели няма. Два дни по-късно България е в траур. Загиват 15 души.

Пожарникарят Пламен Петров е първият, който влиза на терена след трагедията. Виждайки разрушенията, той вече знае, че оцелели няма.

a24659395c22b1dc3a1e44e66c7d5a54

Инцидентът не е единствен за фабриката, а няколко седмици преди трагедията са открити редица нарушения. Мерки, обаче, не са взети.

„Явно контролът при работата, при спазване на технологията, явно не е бил на високо ниво, аз само така мога да си го обясня”, коментира тогава служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

„Докато беше държавно, контролът беше много по-голям, след 2000 г. контролът е занижен до нула. Голата истина е една. Идат и полиция, идат и пожарна и всякакви. Влизат в канцеларията, разплащат се и си заминават. Това е голата истина”, обясни след инцидента бивш работник.

Година по-късно виновните не са посочени, а причините за взрива все още остават неизвестни.

Comments

comments