Година по-късно: Благоевград пред нов избор

 

Mандатът на кмета на Благоевград Румен Томов трябва да бъде прекратен. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд днес,  по делото за отстраняването на Томов от кметския пост.

Румен Томов  спечели изборите миналата есен с 56.61% след балотаж срещу предишния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ.  Месец след изборите Камбитов подаде сигнал до Общинската избирателна комисия (ОИК), че новият кмет не е заличен като едноличен търговец в законовия срок от един месец след обявяването на изборния резултат, което е пречка да заема поста.

През декември Общинската избирателна комисия отхвърли искането за предсрочно прекратяване на мандата на Томов и последва иск пред Административния съд на Благоевград. Срещу него  жалби подадоха и други кандидат-кметове, част от които го подкрепиха на балотажа – Албина Анева, Валери Смиленов и Илия Илиев. Съдът постанови, че мандатът му следва да бъде прекратен, но кметът и ОИК – Благоевград, обжалваха решението пред последната инстанция.

Днес ВАС потвърди решението на АС-Благоевград и се очаква събранието на ОИК, които ще трябва да вземат решение, съобразено с това на съда.

 

Хронология на решенията на ОИК-Благоевград

През 2019 година, в рамките на няколко месеца, казусът с кмета Томов  бе втория подобен, както и второ подобно решение на Общинската избирателна комисия, което предизвика въпроси и спорове, тъй като поставяше под съмнение моралът и законността в Благоевград.

През април 2019 година, ОИК Благоевград не прекрати и пълномощията и на екскмета на Община Благоевград Камбитов– произнасайки се с Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г.

Още през декември писахме, че и в  двата случая, решенията на ОИК, според юристите са незаконосъобразни, защото противоречат на материалния закон. Решенията очевидно противоречат на чл.41,ал.1, т.9 от ЗМСМА, която норма забранява на кметовете на общини да извършват търговска дейност, както и да бъдат управители на търговски дружества за времето на мандата им. Законът императивно постановява, че при наличие на несъвместимост, установена от общинска избирателна комисия, задължително се прекратяват правомощията на кмета на населеното място.

В подобни случаи, ОИК действа при условията на обвързана компетентност, а не оперативна самостоятелност. Съгласно чл. 42, ал.4 от ЗМСМА в тридневен срок от получаване на справката и на документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл.41, ал.1, т. 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12 и 13, общинската избирателна комисия обявява прекратяване на пълномощията на кмета.

Тази разпоредба е императивна и следва да се приложи формално, без каквито и да е тълкувания от страна на ОИК.

Сега предстои поредно заседание на ОИК-Благоевград, като този път, решението  ще трябва да бъде взето на база указанията на две съдебни решения.

 

Благодарности и дълго премълчавани факти

Днес, веднага след като стана ясно решението на ВАС, Румен Томов излезе пред медиите в Благоевград, за да коментира темата и да заяви, какво смята да предприеме.

Той даде да се разбере, че ще се яви на нови избори, заради доверието, което е получил на миналите и всички близо 19 хил. гласа на жителите на Благоевград.

В  изказването си, той благодари за мъдрото решение на ОИК, както и на адвокат Ася Гебова за мъдрите действия.  Във втората част на това изказване, за първи  път публично той назова името на упълномощения от него адвокат Гебова, на която бе възложил веднага след изборите, задачата да прехвърли фирмите му.

Благодарността към нея със сигурност бе изразена с ирония, тъй като пропускът със заличаване на ЕТ-то, което стана причина за последвалите действия срещу него е именно неин.

Още когато скандалът избухна през декември,  се появиха десетки хипотези за този пропуск. Всички разсъждаваха по темата и се питаха как е възможно, юрист да пропусне нещо толкова важно.

По конспиративните теории дори допускаха, че пропускът не е от недоглеждане или незнание и заподозряха намесата на опоненти на Томов.  Въпросът навярно никога няма да намери отговор, защото никой от тези, които го знаят,  не би го казал публично и на глас.

Единственият неоспорим факт е, че това доведе до отстраняването на Румен Томов от поста и нови избори. В този смисъл, иронията в гласа му, когато благодари на адвокат Гебова бе логична.

 

Какво следва ?

Следват няколко месеца на ново очакване, пет месеца хората чакаха съда, а сега поне още четири ще чакат до новите избори.  Така, че колкото и грубо да прозвучи, „извънредното положение“  в Благоевград  ще продължи поне няколко месеца  и след като пандемията с КОВИД-19 отмине.

На първо място е ясно, че сега ОИК-Благоевград трябва да се събере и вземе да решение, този път съобразявайки се с решенията на съда. Ако членовете обаче, не успеят да се „разберат“ отново и не изпълнят указанията на съда, то трябва да понесат административна глоба, а решението им ще бъде обявено за нищожно от АС.

Тоест,  въпросът  „Какво следва?“ все още продължава да виси и да чака ясен и категоричен отговор.  Някои ще кажат, че отговорът е еднозначен- избори и ще бъдат прави, но ще пропускат, че преди новите избори има друг изключително важен въпрос, който трябва да бъде решен, защото Благоевград няма как да остане на „автопилот“, докато чака избори през есента.

Изборът за временно изпълняващ длъжността кмет е това, което може би отново ще вкара Благоевград в дилема, а общинските съветници са  хората, които трябва да го решат.

В момента, в община Благоевград има четирима зам. кметове: Василиса Павлова, Любен Милев, Ясен Попвасилев и  Евгени Терзиев. Един от тях ще трябва да бъде предложен от Румен  Томов, а съветниците ще трябва да го одобрят, като гласуват и евентуално приемат предложението.

Имайки предвид, че ОбС-Благоевград изгуби близо 2 месеца в лутане при избора на председател, напълно възможна е хипотезата да не съберат необходимите 21 гласа, с които да приемат за временно изпълняващ длъжността кмет, този който Томов предложи.

Ако това не се случи в рамките на две заседания,  ще трябва да се намеси областният управител Бисер Михайлов, който със заповед ще определи и назначи такъв, до провеждане на изборите.  Потвърждение за това даде и самият той, в разговор с наш репортер. Михайлов уточни, че ако това се наложи, той също ще трябва да избира от настоящите заместник кметове.

Година по-късно, отново на избори

На практика,  година след местните избори  в Благоевград,  отново ще избираме кмет. След днешната пресконференция стана ясно, че инж. Румен Томов ще се кандидатира пак.

Имената на останалите кандидати ще разберем много скоро, официално може и да ги научим по-късно, но до дни в социалните мрежи и медии ще започне да се изяснява,  кой ще влезе в битката на есен.

Хората в Благоевград пък ще имат 4 месеца,  за да анализират, мислят и решат,  кой искат да управлява града и в каква посока в следващите 4 години.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments