Говорителката на НАТО: Алиансът не търси конфликт с Русия

„Военните учения на НАТО не увеличават вероятността за война в Европа”, опроверга обвиненията в тази връзка говорителката на алианса Кармен Ромеро, предаде Франс прес. Официалното изявление е по повод изследване на Мрежа за европейско ръководство, които твърдят, че военните учения на Русия и НАТО правят възможен истински военен конфликт.
„НАТО не търси конфронтация с Русия, но Русия промени някои граници със сила, поддържа сепаратистите в Украйна и заплашва да базира ядрени ракети край границите на алианса”, припомни още Ромеро. По думите й, многобройните учения на НАТО в Европа са единствено реакция на нарастващата агресия на Русия след анексирането на Крим.
Говорителката на НАТО е убедена, че обявените за 2015 година повече от 4000 учения на Русия надхвърлят всичко, което прави алиансът, и засилват напрежението в целия район. Тя подчерта, че НАТО обявява предстоящите си учения няколко месеца предварително и редовно кани наблюдатели, докато в много случаи Москва организира светкавични учения без никакви предупреждение.

Comments

comments