Глоби за около 14 000 лева при неочаквана акция на ГКПП Кулата

За по-малко от седем часа инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ наложиха глоби за около 14 000 лева, при изненадваща акция, която се проведе вчера на ГКПП „Кулата“. Проверени бяха 13 автобуса, като бяха констатирани 11 нарушения. При 6 от водачите беше установено, че са управлявали без да ползват задължителните почивки.
Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ коментира, че този тип нарушения са изключително сериозни, тъй като влияят пряко върху безопасността на превозите. По думите му, когато водачите не ползват регламентираните почивки драстично намаляват техните реакции и може да се стигне до заспиване зад волана. Инспекторите констатираха, че двама водачи управляват с разменени тахографски листа, а един е управлявал без да постави дигиталната карта в тахографа. При два от проверените автобуси беше установено, че имат техническа неизправност – спукани челни стъкла, за което водачите са санкционирани. Проверки в районите на граничните пунктове се извършват по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.
Основната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентирания превоз на пътници, както и да се повиши контролът над автобусите и камионите, преминаващи през българските гранични пунктове. От началото на тази година са установени близо 65 нерегламентирани превози. Предстоят динамични проверки и на другите гранични пунктове.

Comments

comments