Гешев: Предстои отпадане на Механизма за сътрудничеството и проверка

Главният прокурор Иван Гешев изтъкна ролята на съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и от Специализирания наказателен съд за решението на Европейската комисия (ЕК) за предстоящото приключване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Иван Гешев акцентира върху трудните условия и рисковете, които специализираните магистрати поемат при изпълнения на служебните си задължения. „Единственото, което мога да кажа е – респект и уважение за тези две съдилища“, коментира главният прокурор в отговор на журналистически въпроси по повод думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че е нужно възобновяване на дебата за бъдещето на специализираното правосъдие.

„Нямам обяснение и е много странно как председател на ВКС може да се разграничи от собствените си съдии и от съда. Това е все едно аз да се разгранича от някоя окръжна прокуратура. Това освен, че е смешно е и тъжно. Не знам как това кореспондира и с претендираните от някои среди, към които гравитира г-н Панов, ценности, като демокрация, върховенство на закона, независимост на съда“, заяви още Иван Гешев на граничен пункт „Калотина“ където се проведе специализирана операция по противодействия на корупцията под надзора на Специализираната прокуратура.

По повод поисканата от Лозан Панов информация от прокуратурата за наличието на данни за съдия Андон Миталов,  уличен от Държавния департамент на САЩ за участие в корупционни действия, Иван Гешев припомни, че още преди три месеца прокуратурата е сигнализирала Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за конкретен случай от работата на въпросния магистрат. „Тогава председателят на ВКС не попита нищо, интересно защо?“, заяви Иван Гешев.

Главният прокурор подчерта, че представители на прокуратурата никога не са коментирали работата на съдилищата, за разлика „от някои изолирани случаи на представители на съда, които не спират да коментират прокуратурата“.

Решението на Държавния департамент да наложи забрана на български съдия и членове на семейството му на САЩ, Иван Гешев отдава на сътрудничеството между властите на американската и българската страни. „Ние взаимодействаме изключително добре с правоприлагащите органи на ЕС и на САЩ“, каза главният прокурор.

Comments

comments