Гешев: Ние списъци на политици не правим. В избори не участваме

Отпадъците са най-голямото екологично престъпление в историята на България, каза главният прокурор

„Ние списъци на политици не правим.“

Така отговори главният прокурор Иван Гешев, който е на изслушване в Народното събрание, на въпрос на Кристиан Вигенин (БСП) – какво стана с обявените политици, които са получавали пари от КТБ (обвиняемите по казуса са само Цвтан Василев, служители на банката, квестори, и др., бел.ред.).

Гешев първо напомни тълкувателното решение на КС – че главният прокурор не дължи обяснения на парламента по текущи разследвания.

Но били отделени материали в други дела – разхвърляни по прокуратури.

„Аз виждам, че сме в предизборна ситуация това е видимо. Прокуратурата и главният прокурор няма да участват в този процес – ние не сме играчи на това поле“, каза още Гешев.

Все пак направили анализ и установили, че най-многото разследвани от тях са от най-голямата партия от упарвляващата коалиция.

Самият главен прокурор обеща, че с удоволствие може да участва във всякакви дискусии по препоръките от доклада на ЕК – за недосагаемостта на главния прокурор.

Той нарече това пропаганда.

„Няма проблем да участвам във всякакъв вид обсъждания на това нещо“, окачестви той.

При изслушването си пред парламента днес – инициирано по предложение на БСП – Иван Гешев първо се похвали с огромните успехи на прокуратурата.

Той спомена доклада, който – както вече съобщихме, на 10 октомври внесе в Народното събрание.

Главният прокурор очаквано се похвали с намаляването на телефонните измами –  с над 90% спрямо миналите години.

Той благодари обширно и на полицаите, и на разследващите за намаляването на битовите кражби с 22% и грабежите с 19% през първите 5 месеца на годината(в голяма част от периода, когато държавата на практика бе затворена, б.р.).

Гешев посочи още борбата си с незаконното опериране с отпадъци (част от нея е делото срещу Бобокови). Но въпреки че изтъкна как тецовете вече не горят боклуци, за да реализират печалби на гърба на „здравето на живеещите наоколо български граждани“, пропусна да спомене защо например срещу Христо Ковачки няма обвинение.

Най-голямото екологично престъпление в историята на България – хиляди тонове опасни отпадъци със съдържание на олово бяха открити на територията на цялата страна. Заровени до водоизточници до населени места… Знаете какво представлява оловото,патетичен бе Гешев пред депутатите…

Главният прокурор говори още за общия брой образувани дела, за делата срещу корупцията, за успехите срещу наркотрафика, както и за законовите си предложения за утежняване на наказанията срещу шофьори, употребили дрога.

Очаквайте подробности.

Comments

comments