Гешев изрази опасения от закриването на спецправосъдието пред главните прокурори от ЕС

Главният прокурор Иван Гешев е изразил опасения от евентуалното закриване на специализираното правосъдие пред годишния Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз, който се провежда в град Хага.

„В рамките на изказването си в сесията, посветена на защита на независимостта на прокуратурите в ЕС, Иван Гешев изрази опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст“, съобщиха от държавното обвинение и цитираха част от думите му: „Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план“.

Консултативният форум се организира от Евроджъст и е под председателството на главните прокурори на Словения, Хърватска и Германия – Драго Шкета, Злата Шипек и Петер Франк. Във форума участват ръководителите на прокуратурите на страните членки на ЕС и националните представители на държавите в Евроджъст.

Тази година срещата на главните прокурори в ЕС е на тема: „Дигитализация на правосъдието: Влияние върху наказателното разследване в ЕС“. От държавното обвинение съобщиха, че те са били запознати със Стратегията за дигитализация в правосъдието на Европейската комисия, предизвикателствата при нейното имплементиране на национално ниво и възможностите за засилване на взаимодействието и обмяната на опит между страните.

Друг основен акцент във форума е било и започването на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и нейният екип са информирали за дейността на ЕП.

В рамките на Иван Гешев е провел и работни срещи, на които от прокуратурата съобщиха, че са „обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС“.

Comments

comments