Германци, защо не си пазите прокурора?

Крайно обезпокояваща новина дойде в последните часове от Германия. Освободиха федералния прокурор на републиката Харалд Ранге. И всичко това, само заради факта, че започнал разследване за държавна измяна срещу двама журналисти, съобщили, че германското вътрешно разузнаване планира да разшири следенето на електронните комуникации. Така, германската демокрация и стабилност е вече сериозно застрашена.
Виж, в България такова нещо никога не бихме допуснали. Нашият главен прокурор Сотир Цацаров си го пазим като писано яйце и косъм не даваме да падне от главата му. Едни хора наскоро
протестираха срещу него и му поискаха оставката с аргумента, че застава срещу съдебната реформа. Даже го обвиниха, че се самосезирал избирателно по медийни публикации. Уважаеми германци, уверявам ви, че абсолютно нищо не последва и главният ни прокурор остава на поста си непоклатим.
Други предлагат някакви съдебни реформи, които евентуално може да доведат до по-голям контрол над неговите действия. Ама, какви са, моля ви се тия глупости. За разлика от Германия, у нас никога няма да допуснем някой да ограничава главния ни прокурор. Веднага куп политици се обявяват в негова защита и обявяват евентуалните реформи за репресия. Въобще, българската прокуратура никой не може да я пипне, не я ловят ни протести, ни реформи.
Така, уважаеми немски приятели се брани главен прокурор. И политици, и медии, дружно се изправят в негова защита, само и една дума да се каже критична за него. А вие? Заради двама журналисти, то поне да бяха от „Шпигел“ или от „Билд“, а то от някакъв сайт Netzpolitik.org, да си бастисате главния прокурор. Бива ли така?
Да вземете да пратите Меркел при Бойко, да и обясни как се правят нещата. Правиш уж някакви реформи, а всъщност всичко си остава по-старому. И вълкът сит, и агнето цяло. А вие? Отиде ви главният ви прокурор зян. Вижте, нашият Цацаров нищо не може да го помръдне. На това му се вика свобода и демокрация.

Източник: Банкеръ

Comments

comments