Германия, Франция и Италия разработват супер-дрон струващ над 1млн евро

Германия, Франция и Италия ще си сътрудничат в разработването на европейски безпилотен самолет за събиране на разузнавателна информация и въздушно наблюдение, предаде Асошиейтед прес.
Трите страни подписаха писмо за намерение, което дава началото на двегодишно техническо проучване, което има за цел до десет години да бъде разработена т.нар. „дистанционно управляема летателна система“.
Писмото за намерение беше подписано в Брюксел от министрите на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен, на Франция Жан-Ив льо Дриан и на Италия Роберта Пиноти, посочва Франс прес. Предполага се, че разработването на евродрона, от типа MALE (medium altitude, long endurance – средна височина с голяма продължителност на полета) ще струва малко над 1 млрд. евро.
Страните-участнички разглеждат проекта и като опит за укрепване на сътрудничеството в областта на отбраната на раздробения европейски пазар. Френският министър на отбраната определи подписването на писмото като много важен етап в европейското сътрудничество и изрази задоволството си от това.
„Сега сме три страни, но утре в него може да се включат и други“, каза Льо Дриан, отбелязвайки че към него има интерес от испанска и полска страна.
Целта на проучването е да се определи съвкупността от оперативни предпоставки и да се състави прототип, който да отговаря на общите изисквания по отношение на експлоатационни качества, срокове и цена, посочиха министрите в общо изявление.
„Еърбъс груп“, „Дасо авиасион“ и „Аления Аермаки“ са изпълнителите на проекта, които през май миналата година представиха на френското, германското и италианското правителство конкретно предложение за съвместно разработване на военен дрон до 2020-2025 г. – пазар, на който господстваща позиция сега имат САЩ и Израел.
Безпилотните самолети от типа MALE могат да летят на височина 3000 м в продължение на 24 часа без презареждане.
За проучването и изработването на прототипа ще бъде осигурен бюджет от 60 млн. евро за двегодишен период, като всяка от страните ще предостави поравно по 20 млн. евро.

Comments

comments