Германия призна турския геноцид над арменския народ

Германският Бундестаг прие с абсолютно болшинство резолюцията, според която признава масовото убийство на арменци през 1915г. в Османската империя за геноцид, съобщава Би Би Си. Сред депутатите само един гласувал против предложението, а един се въздържа.
Резолюцията бе озаглавена „В памет на геноцида над арменците и други християнски малцинства през 1915 и 1916 година“ и бе предложена от партията на „зелените“. В него думата „геноцид“ се използва четири пъти.
Според някои данни убитите арменци в Османската империя през 1915 г. достигат 1.5 млн. души. Властите в Турция обаче отричат твърдейки, че цифрите са преувеличени и че част от загиналите са били жертва на размирици в страната.
Турция на няколко пъти се противопоставя на вота в Бундестага.
От Анкара има дори заплахи, че решението може да повлияе на споразумението за ограничаване на имиграцията с ЕС.
Над 20 нации вече признаха геноцида. Сред тях са такива като Франция и Русия.
Канцлерът Ангела Меркел е постигнала споразумение със своята партия, че избиването на арменци от Османската империя трябва да бъде определено като геноцид, но канцлерът не успя да присъства по време на гласуването в Бундестага по въпроса заради други официални ангажименти в работния си график.
„Тя ми каза тази сутрин, че застава на страната на своята парламентарна група“, отбеляза говорителката Кристиане Вирц пред журналисти вчера, запитана дали Меркел е дала одобрението си за резолюцията на парламента за арменския геноцид по време на заседание на партията днес.
Армения приветсва резолюцията на германския парламент, с която масовите кланета на арменци и други християни в Османската империя по време на Първата световна война са признати като геноцид, съощава Public Radio of Armenia.
„Изявлението на германския президент Йоахим Гаул за 100-годишнината от арменския геноцид, заедно с резолюцията на Бундестага, са ценен принос не само към процеса на международното признаване и осъждането му, но и за борбата за превенция на геноциди и престъпления срещу човечеството“, се казва в изявление на арменския външен министър Едуард Налбандян, предава „Фокус“.
„Германия и Австрия, два бивши съюзника на Отоманската империя, признаха своя дял от отговорността в извършването на арменския геноцид, докато турските власти продължават да отричат очевидния факт на геноцида, извършен от Отоманската империя“, заяви още Налбандян, допълвайки, че „международната общност чака от 101 г. Турция да се изправи срещу историята“.
Турция от своя страна определи като „историческа грешка“ решението на германския Бундестаг да признае за геноцид масовите кланета на арменци в Османската империя по време на Първата световна война, пише AFP.
Приетото решение предстои бъде третирано от Анкара като „недействително“.
„Признаването на германския парламент на тези „изкривени и безпочвени“ обвинения като „геноцид“ са историческа грешка“, се казва в официалния профил в социалната мрежа „Туитър“ на Нуман Куртулмус, който говорител на премиера и правителството.

Comments

comments