Германия и Франция се обявиха за строг контрол на българските работници

Германия и Франция са настояли пред българските власти са налагане на по-строг контрол върху българските фирми, които изпращат работници в чужбина със статут на командировани, съобщи вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин пред БНР. Двете европейски държави се опасяват, че командированите работници се използват за своеобразен социален дъмпинг на техните трудови пазари.
Ивайло Калфин вече е представил идеите на България за намаляване на трудовите измами по време на неформалната среща на ЕС, посветена на борбата със сивата икономика, провела се в хърватския град Дубровник. По думите му България ще участва в инициативата за партньорство между трудовите инспекции в държавите от ЕС за борба със сивата икономика.
„Това, което и България подкрепя много енергично, е да се създаде една платформа за борба с недекларирания труд в Европа, със заетостта на черно. До тази платформа ще имат достъп всички страни членки, така че да могат да подават информация за добри практики или за нарушаване на правилата“, каза Калфин.
Според него България ще е безкомпромисна в борбата с работодателите, които наемат без трудов договор. Той напомни, че работещите без договор са подложени на сериозен риск да загубят живота си, а работодателят им трябва да носи наказателна отговорност. Сега се налагат единствено глоби при трудови злополуки с работници, наети без договор.
Ивайло Калфин обяви, че ще се разработи методика, по която да се отличат фирмите, предоставящи най-добри условията на труд и отношението към персонала.

Comments

comments