ГЕРБ срещу… ГЕРБ в Пловдив

Битката за кмет на Пловдив в предстоящите местни избори придоби неочакван обрат в средата на лятото, предаде БГНЕС.

Номиниран от всички районни организации на ГЕРБ в града, сегашният кмет Иван Тотев бе неочаквано атакуван от …същата партия. Един от основателите на ГЕРБ и доскорошен председател на областната организация, Здравко Димитров обяви независимата си кандидатура за същия пост. Драмата има известна предистория.

Здравко Димитров напусна поста на областен председател преди седмици, посочвайки конкретната причина за това- намесата на бившия син депутат Методи Андреев, отскоро под крилото на управляващата в коалиция партия, в кадруването в областта и в съставянето на листите. Областното ръководство напуснаха в знак на солидарност към председателя си и други водещи фигури. В момента Здравко Димитров е депутат от ГЕРБ, но парламентарната група го изключи от редиците си и заклейми действията му като противоречие със ценностите и морала, изградени в партията.

Така в момента бившият волейболист, бивш областен управител и един от основателите на ГЕРБ в Пловдив излиза на свободна писта и в местните избори, и в Народното събрание. Новата конфигурация поставя под въпрос избора на сегашния кмет, който досега изглеждаше в голяма степен безспорен с оглед на другите, официално заявили вече намеренията си, кандидати- Славчо Атанасов и Дани Каназирева.

Славчо Атанасов беше кмет на Пловдив в мандата 2007- 2011 година, тогава той бе подкрепен от ГЕРБ. Впоследствие връзката между кандидата на ВМРО и управляващата тогава партия се разби доста бързо, той уволни представителите на ГЕРБ във високите етажи на местната власт и на тяхно място назначи хора на БСП, което беше прецедент за цялата история на общинската власт на Пловдив след 1989.

В момента Славчо Атанасов е депутат от Патриотичния фронт. Дани Каназирева отдавна заявява апетитите си към местната власт, като общински съветник от „Съюз за Пловдив“ поставя най-остри въпроси към управляващите, но и тя премина от няколко политически състояние- от ГЕРБ към Миглена Кунева, след което последваха две шумни оставки. В момента е заляла Пловдив с билбордове с въпроси към кмета, на което той се противопостави с аргумент, че още е рано за предизборна кампания. Макар и досега да се допускаше балотаж на изборите, появата на Зико- Здравко Димитров като независим кандидат, вече твърде сериозно поставя под въпрос сегашното статукво.

Comments

comments