ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс

От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс – за обществения съвет към ЦИК, район „Чужбина“ и заявленията за откриване на секция в чужбина.  Това стана ясно от думите на Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по време на брифинг в Народното събрание.

Промените бяха обсъждани по време на последното заседание на правната комисия. Тя взе решение да няма многомандатен изборен район извън страната. Комисията също така гласува при откриване на секция за гласуване в чужбина да са необходими 100 заявления, а не както досега – 40. Друга промяна е свързана с Обществения съвет към ЦИК.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от депутатите на ГЕРБ да се откажат от спорните промени в Изборния кодекс.

Темите за Обществения съвет, темите за подаваните заявления за разкриване на секции в чужбина от 40 на 100, както и темата район „Чужбина“ очевидно са широко дискутирани и от нашите колеги, заяви Атанасова.

Относно Обществения съвет, тя заяви пълна готовност да оттеглят своето предложение и той да бъде възстановен не само във вида, в който е съществувал, а дори в по-широк състав. По темата заявления за гласуване от чужбина – заявявам същото, каза Атанасова. Ако някои си беше направил труда да провери колко от заявилите гласуване в чужбина впоследствие са гласували, ще бъдете изненадани от данните, добави Атанасова. Тя каза да има дебат по темата район „Чужбина“ тогава, когато някои от оспорващите това предложение даде ясен, точен отговор откъде в България ще бъдат отнети мандати, за да осигурят избор от този район.

Темата за гласуването на хартия и с машина е тема, по която ние сме говорили много, посочи Атанасова. Тя каза, че в момента са обсъждали и подкрепили проект на „БСП за България“ за даване на възможност на българските избиратели да имат избор дали ще гласуват с хартиена бюлетина или с бюлетина от машинно гласуване.

Атанасова каза, че единственото, което се променя при гласуването с машината, е по отношение на преброяването и поясни, че флашките се заместват от физическо преброяване на хартиен носител на вота на българските граждани. Премахнахме т. н. „тъмна стаичка“, има само параван, зад който ще се гласува, осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване на бюлетините. Ако това не е прозрачност, не знам кое е, заяви Атанасова. Тя отбеляза още, че машината не произвежда недействителни бюлетини.

В отговор на журналистически въпрос, Атанасова каза, че нито „Продължаваме Промяната“, нито „Демократична България“ са давали индикации, че ще подкрепят първи мандат.

Разговорът за Изборен кодекс няма нищо общо с разговора за правителство, което те ще подкрепят, уточни Атанасова. По думите ѝ разговорите, които са водили с парламентарните групи, са за търсене на консенсус по различни политики. Тя подчерта, че България има нужда от редовно правителство.

Има редица кризи, които очакват държавнически решения, които се вземат в парламентарната зала. Ние ще продължаваме да търсим консенсус по тези важни теми, добави Атанасова. Не търсете никакво взаимодействие по темата разговори за правителство между ГЕРБ и БСП, допълни тя.

Атанасова изрази готовност за разговори по всякакви теми, включително и за Изборния кодекс.

Comments

comments