Ген. секретар на НАТО: Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде обещание да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.
„Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни“, заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.
НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.
„Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път“, каза шефът на алианса.
Генералният секретар предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.
„Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг“, каза Столтенберг.
Споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.
Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.
прехвърляне на ракетни комплекси „Искандер-М“ в Калининград до 2018 г., което е вече планувано, фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.

Comments

comments