Ген причинява страстта към цигарите

Според последни проучвания на учените удоволствието от тютюнопушенето се обуславя отчасти генетично. Новите разработки по темата са на изследователи от университета в Мичиган.

Те идентифицирали вариант на ген, който се открива по-често в организма на хора, които са изпитали удоволствие още при първото дръпване от цигарата. Именно тези хора е много по-вероятно да се превърнат и в страстни пушачи.

Специалистите посочват, че решението да запалиш първата цигара и да продължиш да пушиш не се обвързва, разбира се, само с гените. То е комбинация от социални и битови фактори.

Новото откритие, че никотиновата зависимост е отчасти обвързана генетично, би могло да помогне в насока улесняване на хората, които искат да се откажат от пушенето.

Името на въпросния ген е CHRNA5. За него се споменава в други проучвания върху никотиновата зависимост, които посочват, че той увеличава риска пушачите да се разболеят от рак на белия дроб.

В новото изследването на учените от Мичиганския университет акцентират върху факта, че този ген може да задейства любовта към цигарите още от първата дръпка.
В хода на изследването да били тествани 435 доброволци, някои от които редовни пушачи. Други са запалвали цигара, но не са пристрастени към цигарения дим. Всички са споделили какво е било усещането им при първото запалване на цигара.

Крайният резултат бил, че повечето редовни пушачи имали въпросния вариант на ген и изпитали удоволствие още от първото дръпване от цигарата.

Според ръководителят на изследването – професор Овайд Помърло, че откритието за генетичната връзка с удоволствието от първото опитване на цигарите ще помогне да се изясни процесът на пристрастяването, както и за разработването на лекарства за отказване от цигарите.

Comments

comments