Ген. Мутафчийски: Битката с COVID не е спечелена

Не бих казал, че битката с COVID е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото.

По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести.

Tака е било и с испанския грип.

Това заяви в ефира на БНТ директорът на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси.

“В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето – България е на предпоследно място”, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски.

“Много ме възмущаваше по време на пандемията когато с насмешка се говореше – ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени”, допълни ген. Мутафчийски.

“Създадохме съвършената клиника.

Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина.

При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично”, каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

Comments

comments