„Галъп“: „Атака“ и още повече АБВ – под въпрос за НС при избори днес

При хипотетичен вариант парламентарните избори да бяха днес, в парламента биха попаднали 5 сигурни партии, а още две имат реалистични шансове. Петте сигурни са ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. На ръба са „Атака“ и АБВ, като шансовете на националистите са видимо по-големи. Това показва проучване на „Галъп”, проведено между 26 юни и 2 юли.
Резултатите идват на фона на скандали между хората на Георги Първанов и РБ. АБВ не подкрепи текстове свързани със съдебната реформа, а реформаторите заплашват, че може да „минират“ текстове в социалната сфера.
Съотношението между двете големи партии ГЕРБ и БСП се запазва с разлика от около половин милион потенциални гласове – колкото и на последните избори. Левицата отчита около половин процент ръст до 15.2%, а управляващите остават на 23.8% подкрепа.
ДПС по традиция остава на постоянни нива на подкрепа, като се отчита около половин процент спад в сравнение с предходния месец.
Въпреки различни конюнктурни колебания, Реформаторският блок и Патриотичният фронт също остават на стабилни позиции, като двете обединения даже отчитат повишение.
Няма съществена динамика по отношение на доверието в различни политически личности през последните два месеца, отчитат от „Галъп”. Според тях по традиция Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова събират най-много положителни оценки – съответно около и над 50% и около 45%.
Едновременно с това министри като Петър Москов и Румяна Бъчварова, които са имали бърз ръст на положителните оценки, сега се установяват на трайни нива сред най-одобряваните фигури.
Там са още Лиляна Павлова, националният омбудсман Константин Пенчев, Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Маргарита Попова, Томислав Дончев, Ивайло Калфин и др. Тази група се движи на нива между 25 и 35% положителни оценки.
Информациите за икономическите очаквания също са сравнително стабилни, макар и да са традиционно негативни. В последните няколко месеца дяловете на онези, които очакват влошаване на общото икономическото състояние а страната, се движат около 40%. Около 30% пък очакват икономическото положение на страната да остане същото.
Приблизително 15% в последните месеци се колебаят нивата на онези, които очакват подобрение на икономическото положение.
По-добре изглежда картината по отношение на очакванията за материалното положение на собственото домакинство – в последните няколко месечни изследвания онези, които не очакват промяна в положението си, се движат около 50%.
Гражданите в страната, които очакват влошаване, остават в последните няколко месеца под 30%, а онези, които очакват подобрение – под 10%.

Comments

comments