В София стартира кампания „Наглостта не е увреждане“, която порицава злоупотребяващи шофьори.В Благоевград продължават да вдигат колите на инвалиди.

„Наглостта не е увреждане“ е нова кампания на пътя, която има за цел да порицае наглите шофьори и по-точно тези, които паркират на места за инвалиди, а всъщност не са такива.Инициативата е по идея на „Център за независим живот“, „Асоциация на пострадали при катастрофи“ и „AllTimeCams“ с подкрепата на СДВР.
В няколко серии от видео клипове създателите на кампанията ще извадят наяве наглите шофьори, които нарушават закона. Със скрити камери в столични молове са заснети десетки шофьори, които от бързане или нехайство, паркират на инвалидни места, без обаче да са наистина нуждаещите се. Нарушителите са били санкционирани със син стикер върху колата, на който пише „Наглостта не е увреждане“.
„Срещнахме се с няколко вида нарушители – едните осъзнаха грешката си и се извиниха, другите бяха агресивно настроени, но най-притеснителни за нас бяха тези, които нарушаваха закона пред децата си“, споделиха инициаторите на пресконференцията днес, на която представиха първите видео резултати от експеримента.
За няколко часа в един паркинг на столичен мол са заловени 15 нарушители, като само 1 от тях е бил наистина инвалид с право да паркира там.
„Нека нарушителите и тези, които ще видя клиповете, не забравят, че да паркираш на подобни места е не само право, а и нужда“, казаха инициаторите.
В деня в който стартира акцията в Благоевград общността на инвалидите потърси за съдействие общинският съветник – адвокат Илко Стоянов, заради неправомерно системно вдигане на колите им , паркирани в синя зона.Именно по негова инициатива и предложение още през миналата година , общинските съветници в Благоевград приеха, че хората с увреждания ще могат да паркират безплатно и извън обозначените за целта места, в режим „Синя зона“, в случай, че паркоместата със знак Д21 са заети.Въпреки това, обаче служители на „Паркинги и гаражи“ продължават да вдигат колите на инвалиди в града,ако не са паркирани на маркираните за това места.
Единствената надежда на хората е в лицето на Илко Стоянов, който заяви,че лично ще се заеме с разрешаването на този проблем и призова хората без притеснение да се обръщат към него за съдействие , когато се сблъскат с този проблем , за да може да се реагира навременно и адекватно на създаващите се абсурдни ситуации , които по един или друг начин репресира хората с увреждания в Благоевград.

Comments

comments