В СЕМ са си раздали бонуси за над 250 000 лв.

За 2021 г. раздадените бонуси са в общ размер на 251 045 лв. за около 50 служители в Съвета. Това прави по около 400 лева всеки месец на всеки служител в СЕМ през годината, или плюс една пенсия към заплатата всеки месец за „постигнати резултати“. Това става ясно от отговор на СЕМ на въпрос от „БОЕЦ“.

От отговора става ясно и че в СЕМ  използват и  8 служебни автомобила, които за 2021г. имат над 68 000 изминати километри.

В друг отговор на СЕМ се посочва, че СЕМ се състои от 61 щатни бройки, от които през 2021 г. са заети 53. Общата сума на възнагражденията е 977 441, 19 лв.

Ето и „успехите“ на СЕМ, които БОЕЦ посочват и „заслужават“ допълнителни бонуси.

Медийната свобода в България — класирана на непрестижното 112 място за 2021 г., едно място по-назад от 2020 г., от 180 държави в световния индекс за свобода на словото и медиите на “Репортери без граници” (RSF) — е оценена с най-ниското класиране от която и да е държава в Европа и Балканите (без Русия, Беларус и Турция).

По време на антиправителствените протести срещу правителството на Бойко Борисов през 2020 г., полицията брутално наруши човешките права на мирно протестиращи граждани и журналисти, отразяващи протестите, а впоследствие на много от тях отказа правосъдие, с абсурдни мотиви. СЕМ наблюдаваше безмълвно и подкрепяше режима на Борисов.

СЕМ и държавната БНТ играеха  важна роля в налагането на медийно затъмнение и манипулиране на общественото мнение в полза на упралвяващата мафия по време на протестите. Само един пример – за почти 9 години от своето съществуваане нито един член на БОЕЦ никога не е бил канен, или участвал в предаване по БНТ, иначе всеки ден някой агент на ДС, или „експерти“ и „анализатори“ обслужващи статуквото се радват на трибуна в „националната“ телевизия. От ефира на БНТ протестиращите бяхме наричани безделници, негодници и превратаджии, а програмата на телевизитя биваше срамно прекъсвана, за да излъчва поредната „реч“ на Вожда и учителя Бойко Борисов, или репортаж за „нашия дарител“ Делян Пеевски. Самият Кошлуков бе назначен от СЕМ  по заповед на Пеевски в непрозрачна процедура със съмнение за документна измама и деклариран стаж в партийната телевизия на АТАКА, „Алфа“. Същитя Кошлуков, който показа среден пръст на българските зрители и граждани от екрана на същата телевизия издържана с нашите пари. БОЕЦ и гражданите организирахме десетки акции, протести, „Блокади -изненади“ и „Граждански панорами“ пред БНТ с блокиране на депутати и министри в сградата на телевизията. Тези действия се превърнаха в едни от най-силните и знакови фокуси по време на протестите. Исканията, които поставяхме., освен оставките на Борисов и Гешев, бяха за незабавна оставка на Кошлуков и СЕМ. БОЕЦ продълажваме тази битка и до дни ще внесем в Парламента предложение за Декларация за защита свободата на словото с ангажимент за незабавна процедура по избор на нов състав на СЕМ и смяната на Кошлуков.

Правителството на Бойко Борисов демонстрира явна липса на интерес към подобряване на свободата на словото и медиите, както и незачитане на Конституцията и международните си задължения. Борисов наложи модела на фаворизиране на определени медии, които обслужваха интереса на управляващите; и модела на игнориране и преследване на независимите медии и журналисти, които отразяваха корупционни и криминални схеми за източване на националния бюджет и на средства от европейските фондове. СЕМ останаха слепи и глухи за тези репресии.  Примери за репресии са образуваните дела, физическите посегателства, ревизии и институционален натиск срещу сайта “Биволъ”, “Фрогнюз”,  ‘BIRD.BG“, Телевизия “Евроком”, срещу журналистите Атанас Чобанов, Асен Йорданов, Димитър Кенаров, Огнян Стефанов и др.

Comments

comments