В сезона на летните отпуски край морето: Какво да сторим, ако попаднем в мъртво вълнение

Морето носи приятно освобождаващо сетивата чувство. Мнозина обичаме да го наблюдаваме от сушата, но най-вече да се потапяме във водите му през горещите месеци от годината. При други хора морето е визитната картичка на преживени незабравими летни спомени, но често се забравя фактът, че то е и опасно и никога не бива да го подценяваме. Например с мъртвите вълнения, на които стават жертва десетки хора, напомня Actualno.com.
Какво представлява мъртвото вълнение?
Мъртвите течения се образуват близо до брега и това е основната причина да взимат толкова жертви. Те са много силни и могат да ви завлекат навътре в морето, дори ако водата ви е над кръста или до гърдите. Възникват спонтанно и няма признаци на повърхността, по които може да се отгатнат.
Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение?
Без значение дали сте силен или слаб плувец, много е важно да не се борите с течението, което не е добра идея. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи с по-бързи темпове. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението „минава“ под вас.
myrtvotechenie

Comments

comments